Guidat Skogsbad Online via Zoom

Kostnadsfri time-out i naturen
för alla med längtan efter en läkande paus

Kära alla,
många av oss behöver nu få vara nära, känna tillhörighet och finna trygghet. Men det är knepigt när vi behöver hålla oss på avstånd och förhålla oss till mycket ny information och förändrade livsvillkor. För att ge en väg till närhet till det levande, som kan ge en stunds lugn och djupare kontakt och återhämtning i en svår tid, erbjuds därför gratis, guidad egenvård i naturen – 30 minuters skogsbad för vila och stillhet med hänsyn till allas vår situation. Och med smittskyddsinstitutets riktlinjer som stöd.

Allt du behöver göra är att ladda ned zoom-appen, vandra ut i naturen, hålla lite avstånd till dina medvandrare och logga in när det är dags. Jag, Petra Ellora Cau Wetterholm, guidar dig med hjälp av din telefon till kontakt med vår levande miljö, på den plats där du befinner dig. Du blir på så sätt bjuden att skogsbada en stund, att bada dina sinnen i skogsatmosfären. Du är med så länge du vill och har lust. Ingen kamera behövs, endast rösten har vi aktiverad. Guidningen håller på ca 30 minuter.

Varför skogsbad på distans?
Vi behöver ta extra mycket hand om oss själva och varandra nu. Att då och då få en liten paus från all information, pågående förändringar och ovisshet vi lever med. Vi kan behöva finna stunder av vila. För det är där, i vilan som vi återhämtar oss, stärker oss både fysiskt och psykiskt och bättre kan klara utmaningarna som denna tid ställer på oss. Men det är inte alltid så lätt att bara koppla av. Vi bör ju inte samlas med andra för inomhus vägledning, som de flesta är vana vid.

Det är mitt i denna omvälvande tid som vi kan upptäcka en oas till kontakt och läkande reträtt, om vi vandrar ut i vår svenska natur. Och vi har både allemansrätten och den vetenskapliga forskningen med oss. Det är ju så att natur som kombineras med långsamhet och uppmärksamhet genom kontakt med våra fem sinnen har visat sig vara lite av ”bäst i test” för att sänka stressnivåer i kroppen, minska oro och nedstämdhet och för att stärka vårt immunförsvar. Det har även visat sig kunna öka vårt mentala fokus, reglera blodtrycket och påverka sömnen positivt. På andra plan kan vi uppleva en fördjupad kontakt med ett större sammanhang, en tillhörighet, både inåt och med det som omger oss. Och det fina är att vi inte behöver ”göra” något, tvärtom, bara ta emot. Resten sköter kroppen helt naturligt.

Varmt välkommen till tre kostnadsfria skogsbadsguidningar på distans med början nu på lördag den 21 mars, dagen efter Vårdagjämningen. Själva guidningen tar ca 30 minuter. Det är en särskilt lugn introduktion. I vanliga fall tar ett skogsbad ca 2-3 timmar men du får här prova på hur det känns. Och när du tycker dig förstå principen kan du enkelt klara det själv. Det är själva tanken, att väcka vår naturliga förmåga till att koppla av i kontakt med naturen.

Förberedelse:
Se till att du är symtomfri innan du går ut. Enligt riktlinjerna ska du ha varit symtomfri minst 2 dygn. Klä på dig ordentligt varmt. Gärna mössa, vantar och överdragsbyxor för att kunna hålla värmen när du är stilla. Ta med ett sittunderlag. Kanske även en termos med te och något att äta. Vandra till ett naturområde du tycker om. Se till att vara i hyfsad avskildhet. Logga in på den zoomlänk som läggs ut här, alldeles i slutet av texten. Du hittar länken här ca en timme före guidningen startar.

Tid: Lördag den 21 mars kl. 13.00-13.30
Ålder: från 16 år
Kostnad: gratis

Ledare och Guide: Petra Ellora Cau Wetterholm
Petra är verksam som leg Psykolog och Certifierad Natur och Skogsterapi Guide, lärare och handledare samt mindfulness och meditationsledare. Inom sin verksamhet erbjuder hon utbildning, fortbildning och guidade skogsbadsvandringar och skogsterapi med en vetenskaplig grund, en form hon själv funnit både läkande och fördjupande. Hon värnar en integrering av natur och skogsterapi inom offentlig hälso- och sjukvård samt driver utvecklingsprojekt. Petra Ellora är grundare och ledare av verksamheten Shinrin-Yoku Sweden och Scandinavian Nature and Forest Therapy Institute
www.shinrinyokusweden.se

www.scandinaviannatureandforesttherapyinstitute.com