Certifierad Skogsbadsguide
Varmt välkommen till en professionell utbildning i läkande naturkontakt och i konsten att guida Skogsbad. Utbildningen till Certifierad Skogsbadsguide är särskilt för dig som vill utveckla en expertis i konsten att guida skogsbad med stöd av en vetenskapligt underbyggd teori, metodisk process och praktiska färdigheter. Den välkomnar även dig som önskar ett utbildningsprogram som inkluderar att förstå, fördjupa och stärka din en egen läkande naturkontakt, med stöd och över tid. Utbildningen till Certifierad Skogsbadsguide ligger också till grund för fortbildningen till Certifierad Skogsterapiguide.
Utbildningen vävs fram genom tre huvudområden eller trådar som löper parallellt genom hela utbildningen;
- Skogsbadets vetenskap, teori, process och guidemetodik
- Guidens kunskap och praktiska färdigheter
- Personlig, fördjupad relation och samverkan med naturen
Tillsammans erbjuder denna kombination en av de mest gedigna möjligheterna för att lära sig och omsätta skogsbadsguidningens konst och att utveckla en egen, läkande naturkontakt. Det är, precis som för meditationsledare och naturguider, mycket viktigt att förena kunskap med egen erfarenhet för att guida andra till säkra och läkande upplevelser och att kunna göra det i samspel med naturen som partner. För att stödja bästa möjliga utveckling erbjuds du därför ett brett spektrum av alla tre områden, både i naturen och online, skriftligt och kreativt och med ett kontinuerligt stöd av engagerade lärare, din utbildningsgrupp och ditt nära samarbete med naturen.
Utbildningsprogrammet gör dig väl förtrogen med:
- Skogsbadets vetenskap, teori, process och metodik
- En expertis i metodiken ”Eco Forest Therapy”
- Fördjupad upplevelse av skogsbad och läkande naturkontakt
- Hur du väljer en lämplig skogsbadsnatur
- Hur du planerar, genomför och utvärderar trygga och genomarbetade skogsbad
- Att guida i samspel med naturen som partner
- Konsten att utforma guidade skogsbadinbjudningar och aktiviteter
- Att leda cirkelsamtal
- Hur du tar hand om din skogsbadsgrupp
- Hur du använder ett närvarande och naturligt inbjudande språk
- Vilken utrustning du behöver
- Hur du ger första hjälpen
- Att utveckla kreativa inslag och introducera naturkonst
- Att förbereda, genomföra och avsluta en skogstéceremoni
och mer därtill.
Efter avslutad utbildning och praktiktid har du även:
- Förkroppsligat skogsbadsguidningens konst: integrerat och vävt samman de tre utbildningstrådarna: skogsbadets teori/metodik, praktisk skogsbadsguidning och personlig naturkontakt/relation
- Förberett, genomfört och efterarbetat professionella skogsbad under handledning
- Utforskat och använt skogens teväxter
- Fördjupat din naturkunskap och naturhistoriska insikt
- Tillbringat tid i utforskande Naturvaro (R) på din Naturplats (sit-spot)
- Utforskat samklangen mellan inre och yttre natur i flera dimensioner
- Naturvandrat både solo och i grupp
- Utforskat din kreativa interaktion med naturen
Utbildningen erbjuder sammantaget en väl etablerad grund för att guida både dig själv och andra till säkra, väl förberedda och läkande upplevelser av naturens ”medicin”. Vår metodik, ”Eco Forest Therapy”, vägleder dig in mot skogsbadets guidningskonst, på svenska och i en nordisk kultur och natur. Du blir del av ett stort, nationellt nätverk med andra certifierade guider, som är berikande och värdefullt även efter utbildningen. Efter avslutad utbildning finns möjlighet till fortutbildningar som till Certifierad Skogsterapiguide och att delta i pågående forskningsprojekt..



Upplägg
Utbildningen sker på flera plattformar för inlärning:
- Online: akademisk kunskap, teori och metodik samt handledning och seminarier
- Utbildningsretreat IRL: på kursgård för upplevelsebaserad inlärning med alla sinnen, på samtliga nivåer
- Skriftlig: Manualer och dokument
- Praktisk: uppleva och fördjupa egen läkande naturkontakt, utveckla professionella guidefärdigheter, utforska kreativ interaktion med naturen
Online föreläsningar
Utbildningen inleds med 2 halvdagars föreläsningar online. Dessa dagar erbjuder dig en grundläggande introduktion till din studiegrupp/guidecirkel och till skogsbadets teori, metodologi och vetenskap. På så sätt kommer vi väl rustade till vår utbildningsretreat och kan ägna oss åt veckans fördjupade naturkontakt, fortsatta föreläsningar och olika moment av färdighetsträning.
Utbildningsretreat
Utbildningen fortsätter med en veckas utbildningsretreat på en naturskön kursgård. Här samlar vi utbildningens olika delar mitt i själva hjärtat av skogsbadsguidningens konst, den direkta relationen med naturen. För denna utbildningsretreat är vi på Mundekulla ekoretreatcenter. Det är en stillsam, vacker och inspirerande miljö med fina rum, fantastisk vegetarisk mat och en natur som på alla sätt erbjuder möjligheter för en naturnära utbildning och retreat. Här väver vi samman den inledande onlineutbildningens vetenskap, teori och metodik med professionellt guidade skogsbad, interaktiva föreläsningar och färdighetsträning i guidningens konst. Vi varvar med halva dagar i naturfördjupning utomhus och teoretiska metodikstudier inomhus. Särskilt fokus läggs vid vår vetenskapligt baserade metodologi ”Eco Forest Therapy” och att utveckla de 4 viktiga aspekterna av skogsbadsguidens kompetens.
Vi ser hur viktig denna vecka är för att verkligen få tid och möjlighet att skifta in mot Naturvaro (R). Att få en personlig upplevelse av den naturliga och ändå, ofta sällsamma, gemenskap som kan infinna sig under ett väl guidat skogsbad, både i relation till vår egen, ”inre natur”, mellan oss människor och till den omgivande naturen. Det är inte minst denna process som fördjupas och expanderar under den efterföljande praktiktiden och som du själv med tiden kommer att erbjuda andra. Som stöd för dina upplevelser, för teorin och metodiken och för hela veckans undervisning får du en utförligt skriven manual.
Praktikperiod
Efter hemkomsten från vår utbildningsretreat står en hel naturvärld redo att bjuda in dig. Det du upplevt och lärt dig utvecklas nu och vävs samman under praktikperioden. Det är en process som ger tid för att utveckla och öva på dina skogsbad och fortsatt utforska och fördjupa din läkande naturkontakt i samklang med din egen hemnatur.
Som stöd och vägledning får du en särskilt utarbetad praktikmanual. Jämte dina manualer har du även kontinuerligt stöd av dina lärare, din studiegrupp, seminarier online, skriftlig vägledning och en rad hjälpsamma formulär. Du får personlig återkoppling kring planering, genomförande och efterarbete av dina skogsbad, både individuellt och tillsammans med din lilla ”hemgrupp”. Vi ses även återkommande för seminarier i helgrupp. Samtliga delar av praktiken är certifieringsgrundande.
Certifiering till Skogsbadsguide av SNFTI intygar att du har:
- Genomfört och nått samtliga utbildningsmål som uttrycks i manualen/kursplanen
- Genomfört samtliga utbildningsmoment med godkänt resultat
- Visat prov på engagemang och kompetens i samtliga delar av skogsbadsguidningens konst
- Deltagit aktivt i samtliga individuella och gruppbaserade utbildningstillfällen, handledning och seminarier
Internationell standard för Skogsbads- och Skogsterapiguide
SNFTIs utbildning till Certifierad Skogsbadsguide är i nivå och i framkant av liknande utbildningsprogram som benämns som ”Forest Therapy Guide” internationellt. Vår utbildning till Certifierad Skogsbadsguide + Certifierad Skogsterapiguide uppfyller med råge kriterierna och ger extra kunskap och kompetens enligt International Core Curriculum of Forest Therapy (ICCFT).
Första hjälpen + HLR
En förutsättning för certifiering som guide är en obligatorisk kurs i Första Hjälpen/HLR (hjärt-lungräddning). Denna kurs bokar och betalar deltagaren på egen hand och uppvisar sedan kursintyg. De ordnas även kostnadsfritt online och på vissa orter. För dem som guidar i naturområden belägna längre från samhällsnära vårdinstans, rekommenderas en mer omfattande utbildning i ”Första Hjälpen”, anpassad till vildmark.
Upplägg: 2 dagars inledande online föreläsningar, 7 dagars intensiv professionell utbildningsretreat följt av månaders praktik i din hemskog samt handledning online + certifieringsprocess.
Kursledare: Petra Ellora Cau Wetterholm & Marika Liebst

Marika Liebst är verksam som skogsbads- och skogsterapiguide, certifierad av Scandinavian Nature & Forest Therapy Institute och som mindfulnessinstruktör. Hon utgår ifrån sin bas i Göteborg, Kungälv och Stenungsund med omnejd. Där delar hon sin naturtid mellan hav och horisont och skog och sjö. Marika har drivit företag sedan tidigt 90-tal. Naturen har alltid varit viktig som inspiration och utgångspunkt. Efter egen upplevelse av sorg och utmattning var det naturen där hon fann återhämtning och en förståelse för naturens läkande förmåga. En erfarenhet och insikt som fördjupats genom utbildningarna och som guide. Marika erbjuder skogsbad och skogsterapi för allmänhet och för individer och grupper med stress, utmattningssyndrom och sorg. Hennes fokus som guide är att underlätta för deltagaren att uppleva hur enkelt och kravlöst det kan vara att få återhämtning, läkning och känna samhörighet i naturen. Hon utgår ifrån tanken att balans i vårt och naturens liv kommer ur en hållbar relation mellan människan och vår jord. Att vi är en del av naturen, vi behöver bara hitta tillbaka hem.
Aktuella datum och info:
Utbildning 2023
Aktuella datum och info:
Utbildning 2023
Plats/Kursgård utbildningsretreat: Mundekulla Ekoretreatcenter
Datum:
- Hela utbildningen: 10/6 – 10/10
- Inledande föreläsningar: 10 och 11 juni: kl 14.30 – 17.30
- Utbildningsretreat: 15-21 juni
- Praktiktid: 26 juni – 10 oktober
Tid:
- Online: 10 och 11 juni kl 14.30 – 17.30.
- Utbildningsretreat: 15 juni kl 16.30 (Ankomst 14.00-16.00), Avslut 21 juni med lunch (ca 13.30).
Kursavgift
- Certifierad Skogsbadsguide: 24 800 kr (+moms 6 200kr) Inkluderar: 4 månaders utbildning, 2 manualer, skriftlig återkoppling, personlig handledning samt certifieringsprocess inkl. certifikat och guidemärken, digitalt och broderat. Medlemskap i SNFTI Guidenätverk.
Kost och Logi
tillkommer för utbildningsretreat-veckan. Bokas och betalas separat direkt till Mundekulla. Fyll i formuläret här: Mundekulla kost och logi
Ansökan:
Varmt välkommen med din anmälan genom att följa länken Ansök här:
Beställning av Kost&Logi för utbildningsretreaten, följ länken här: Mundekulla kost och logi